Op 1 juni 2015 publiceerde het Algemeen Dagblad op blz.9 een interview met GEZEN-directeur Evert van Voorthuysen. De tekst van dit artikel in AD:
‘Geef Grieken subsidie om onze energie op te wekken’
SANDER VAN MERSBERGEN
Nederland moet subsidiegeld beschikbaar stellen om een groot zonnepanelenpark in Griekenland te bouwen. Beide landen zijn daarmee geholpen, stelt GEZEN, een stichting die de ontwikkeling van grootschalige zonne-energie wil stimuleren. Het helpt Nederland om voldoende duurzame energie op te wekken, en het kan voor de Grieken een manier zijn om er economisch weer een beetje bovenop te komen. In een brief aan minister Kamp van Economische Zaken stelt de stichting dat het veel rendabeler is om één groot zonnepark in Griekenland te subsidiëren dan kleine plukjes panelen op Hollandse daken. “De opbrengst van zonnepanelen is in het zuiden van Europa minstens 50 procent hoger,”stelt GEZEN- directeur Evert du Marchie van Voorthuysen. Dat betekent dat je per euro subsidie veel meer rendement hebt.”
Veel rendabeler dan kleine plukjes panelen op onze daken
Maros Sefcovic, Eurocommissaris van Energie, kreeg ook een exemplaar van de brief. In een interview met deze krant, vorige week, maande hij Nederland haast te maken met het opkrikken van de duurzame energieproductie. Nederland produceert nu 4,5 procent van zijn energie duurzaam, en in 2020 moet dat 14 procent zijn. De Algemene Rekenkamer stelt dat dit zonder miljarden aan extra investeringen onmogelijk is en oppert ook om projecten over de grens te financieren. Dat is goedkoper dan in Nederland nog meer windmolens of zonnepanelen neer te zetten.
(Bron: AD, p.9, 01-06-2015)
Het artikel in het AD bevat helaas een hinderlijke fout. In het artikel wordt de indruk gewekt dat er velden met PV worden vergeleken met met zonnepanelen op daken van particuliere huizen in Nederland. Die vergelijking is onjuist, omdat het volgende verwoord had moeten zijn: in Nederland worden ook hier hele veld met PV neergezet met SDE+ subsidie. En als in plaats dáárvan een veld met PV in Griekenland zou worden neergezet, eveneens met SDE+- subsidie, dan zou de opbrengst aan elektriciteit per euro SDE+ daar in Griekenland veel hoger zijn.