Nieuwsuur toont CSP-centrales in Marokko: mooi! Toch wat opmerkingen

Naar aanleiding van het bezoek van premier Mark Rutte aan Marokko op 21 juni 2023 maakte het TV-programma Nieuwsuur een mooie reportage over zonne-energie in Marokko,  met fraaie beelden van de zonnetoren en de centrales met parabolische trogspiegels bij Ouarzazate in Zuid-Marokko.

In de reportage was het echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er werd een serieus probleem aangesneden, nl. het watergebruik voor de koeling van de centrales. Water is immers schaars in een droog land als Marokko.

Hoe zit het nu in werkelijkheid? De tabel geeft een overzicht van de grootste CSP-centrales in Marokko.

CSP-centrale Vermogen (MW) In bedrijf sinds type Koeling met

Energieopslag (uur)

Noor I 160 2015 trogspiegels water 3
Noor II 200 2018 trogspiegels lucht 7
Noor III 150 2018 zonnetoren lucht 7

De oudste centrale, Noor I, wordt inderdaad gekoeld met water. Maar de recentere centrales worden met lucht gekoeld, net als de meeste CSP-centrales elders op de wereld.  Er is nog wel water nodig om de spiegels schoon te houden, net als bij de zonnecentrales die met foto-voltaische zonnepanelen werken, (PV).

Opvallend in de reportage is het volkomen verzwijgen van PV, net alsof zonne-energie en CSP synoniem zijn. Dat is natuurlijk niet het geval, PV levert overdag goedkopere elektriciteit dan CSP. Maar ’s nachts is het andersom, dan is CSP-stroom  goedkoper dan stroom uit batterijen die overdag zijn opgeladen door zonnepanelen.