Transporteer zonnestroom naar het noorden

In dagblad Trouw van 13 augustus 2014 werd een artikel geplaatst van prof. W. Sinke met als titel ‘Zonnestroom is even kansrijk als windenergie’. Namens Gezen reageerde Evert du Marchie van Voorthuysen met onderstaand bericht dat op 15 augustus werd geplaatst.

Professor Wim Sinke  erkent dat Nederland wegens ruimtegebrek duurzame energie zal blijven importeren (Trouw, 13 augustus),  maar  ziet geen reden om in zonnecentrales in de Sahara te investeren.  Er zijn echter twee  goede redenen om juist wel vanuit Nederland zonnecentrales te bouwen in landen waar de zon veel meer schijnt. Naast ruimtegebrek is er volgens Sinke ook nog  het onopgeloste probleem van de energieopslag.

De zonnespiegelcentrales in Spanje slaan op grote schaal warmte op en kunnen dus stroom leveren naar behoefte. Daar is het opslagprobleem wel opgelost. Er bestaan plannen voor een Europees netwerk van hoogspannings-gelijkstroomkabels om zonnestroom van Zuid naar Noord te transporteren. Redenen te over om juist wel te investeren in grootschalige zonne-energie in Zuid-Europa.

Geef een reactie